Delen jullie mijn stories met de rest?

3.67/5 (6)

What about you?

Alle 17,4 miljoen inwoners in Nederland worden dit jaar dezelfde keuze voorgelegd. Laat ik me injecteren met één van de onbekende coronavaccins of niet. Voor de één is de keuze heel gemakkelijk en voor de ander is het een wat moeizamer traject waarbij talloze vragen rijzen. Het leven draait om keuzes maken. Dus waar kies jij voor? Kies je voor de kans om corona te krijgen met een mogelijk fatale afloop of kies je voor een onbekend coronavaccin in je lichaam te spuiten met mogelijke bijwerkingen op zowel de korte als de lange termijn?

Welke vaccinatie krijg ik?

Volgens het RIVM zou BioNTech/Pfizer hét vaccin zijn waar ik voor in aanmerking kwam. Wat is het precies voor een vaccin? Wat krijg ik in mijn lichaam gespoten? Kan ik onvruchtbaar worden door Pfizer? Wat gebeurt er over vijf jaar of over 10 jaar… ga ik eerder dood of krijg ik één of andere vage ziekte doordat ik me heb laten injecteren met een vreemd goedje? Al deze vragen en nog ik weet niet hoe veel meer vragen, spookten er door mijn hoofd.

Knowledge is power of zoals ik op mijn Tinder profiel neerknal ‘Intelligence is the new sexy’. Die intelligentie verbreed je door het opdoen van kennis. Ik ben behoorlijk theoretisch onderlegd en noem mezelf tevens een controlfreak dus zaken klakkeloos aannemen doe ik niet zo snel. Ik heb wat betreft vaccineren tegen COVID-19 gedegen onderzoek gedaan en dan heb ik het niet over de talloze YouTube filmpjes en opruiende Facebookgroepen met de mensen die TE voor of TE tegen vaccineren zijn. Ik spreek hier echt over wetenschappelijke artikelen en statistieken. Eigenlijk is dit wel gek. Ik bedoel, voor mijn overige vaccinaties waaronder hepatitis of buiktyfus deed ik absoluut geen onderzoek. Ik wilde persé op vakantie, de vaccinaties waren nodig dus ik nam ze. No questions asked. Ik vertrouwde op de wetenschap. Bijzonder dat ik en velen met mij voor het vaccin tegen COVID-19 toch wat huiverig zijn.
Zou de bevolking bij de start van de DTP- of BMR-prik ook zo moeilijk hebben gedaan?

U wordt uitgenodigd om zich te laten vaccineren stond er in mijn inbox.

Twijfel over vaccineren

Ik had enorm veel twijfels om me te laten vaccineren. De ene week riep ik: ‘Ja, natuurlijk doe ik dat’. Echter was ik over deze keuze zo veranderlijk als het weer en riep ik een week later net zo hard: ‘Dus niet dat ik dit ga doen’. Na lang wikken en wegen had ik de knoop doorgehakt en besloot ik het toch te doen. Wekenlang wachtte ik helemaal voorbereid ongeduldig om uitgenodigd te worden. Afgelopen februari was het eindelijk zo ver. U wordt uitgenodigd om zich te laten vaccineren stond er in mijn inbox. Maar het zal ook weer eens niet, natuurlijk besloot de overheid iets anders. Seriously? Gaan jullie nu ineens je vaccinatiestrategie veranderen? Ik heb me toch een portie zitten schelden… maar goed, AstraZeneca dus. Heb ik me net helemaal verdiept in Pfizer, willen ze me iets anders gaan geven. En nu? Wat moet ik doen?

‘De voordelen van het vaccin wegen zwaarder’.

Vaccinatie met AstraZeneca

Ik besloot maar weer op onderzoek te gaan. AstraZeneca is een vectorvaccin gebaseerd op het adenovirus. Een ‘onschuldig’ verkoudheidsvirus. Onschuldig…??? Hmm, zo onschuldig dat ik vorig jaar bijna blind was geworden en wekenlang niets tot nauwelijks iets kon zien door dat klotevirus. Ik overal tegenaan liep, ik geen TV kon kijken en ik mijn appjes niet eens kon lezen. Na wekenlang pijn, frustratie en de angst of ik mijn zicht weer terugkreeg was ik als de dood dat ik dit virus weer zou krijgen. Maandenlang prednison en steroïden en een jaar na dato nog steeds lichte klachten. Dan mogen jullie raden wat er door mijn hoofd ging toen ik hoorde dat het AstraZeneca vaccin wat ik zou krijgen dit heerlijk onschuldige virus als vector had. Ik werd er niet bepaald vrolijk van. 

Uiteraard geprobeerd of ik alsnog Pfizer zou mogen in plaats van AstraZeneca. De GGD-arts vond dit ook wijsheid maar mijn eigen huisarts deed mijn verzoek af met de heerlijke standaardzin: ‘De voordelen van het vaccin wegen zwaarder’. Euhm dus er is geen kans dat ik net zoals de vorige keer bijna blind word? ‘Ja die kans is er maar de voordelen van zo’n vaccin wegen zwaarder dan de eventuele risico’s’. Yeah right! Een vaccin dat in percentages minder bescherming biedt dan Pfizer, waardoor ik de kans heb om mijn zicht te verliezen en waar ik niet eens van weet wat het met mijn vruchtbaarheid doet? Nooit! Ik weiger! 

Keuzevrijheid

Op sommige momenten heb ik toch getwijfeld. Zeker omdat gezonde mensen in mijn omgeving permanente klachten en schade hebben overgehouden aan het coronavirus. Ik, pechvogel eerste klas, zal waarschijnlijk ook niet veel geluk hebben wanneer ik besmet word met COVID-19. Toch voelde het niet goed. Je kent het wel, zo’n onderbuikgevoel. 
Steeds meer collega’s hadden hun eerste prik gehad en de meesten waren hier verschrikkelijk ziek van geworden. De hoeveelheid mensen om mij heen die COVID-19 kreeg steeg en ik bracht alweer voor de achtste keer een bezoekje aan de GGD waar ze zo’n lekkere lange wattenstaaf zó diep in je neus duwen dat ze nog net geen contact met je hersenen maken. Drama dit. Twijfel, twijfel maar het bleef een nee. 

Toen begon de mediastorm over de bijwerkingen van AstraZeneca. Ik slaakte een zucht van verlichting en ik wist dat ik de juiste keuze had gemaakt. AstraZeneca wordt niet meer gebruikt bij mensen onder de 60 jaar. Maar voor welk vaccin kom ik nu in aanmerking? Met een grote glimlach hoorde ik dat het Pfizer zou zijn en ik dacht alleen maar: ‘Ik wist het, ik wist dat ik moest wachten’. Toch bleef de twijfel van wel of niet vaccineren bestaan. Enerzijds de angst voor het onbekende en de mogelijke gevolgen op de lange termijn en anderzijds de angst om corona te krijgen en ik die kneus ben die waarschijnlijk aan het zuurstof belandt. Nadat zowel vrouwelijke proefpersonen en gevaccineerden met het Pfizer-vaccin inmiddels zwanger zijn geraakt en dit voor mij een belangrijke overweging was voordat ik me zou vaccineren, woog de angst voor COVID-19 toch zwaarder. Voordat ze straks weer van strategie en beleid zouden veranderen, belde ik twee weken geleden met de GGD en drie dagen later kon ik terecht voor mijn eerste vaccinatie. 

 

Ik heb ervoor gekozen om me te laten vaccineren. What about you?

 
 
 
Foto door Nataliya Vaitkevich via Pexels
 

Beoordeel


Delen jullie mijn stories met de rest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *